Thailand, Tha Ton. Crematie van een monnik
Door: Henk de Kruijf
Blijf op de hoogte en volg Hendrik
17 December 2014 | Thailand, Chiang Rai
De laatste dag in Tha Ton, na het ontbijt ontdekken we waarom er dag en nacht teksten worden voorgelezen vanuit de naast gelegen tempel. Een vooraanstaande monnik is overleden en er is een vier dagen durende plechtigheid gaande waarvan het vandaag de laatste dag is.Het is een enorme drukte als we bij de tempel aankomen. Er staan, lopen en zitten honderden mensen op het centrale plein. Midden op het plein is van hout, papier, doeken en bloemen een praalgraf opgebouwd. In het midden daarvan ligt de monnik opgebaard. De bezoekers gaan met de opgebaarde monnik op de foto. De overledene is in een bruinoranje gewaad gewikkeld en zijn hoofd is met goudpapier omwikkeld.
De mensen kopen met zilver- en goudpapier versierde houten stammetjes en laten die door een van de achter een tafel zittende monniken zegenen. De monnik legt een hand op het stapeltje hout en terwijl degene die ze heeft aangeboden op de knieën zinkt en de ogen sluit prevelt hij teksten. Daarna wordt er een zegenend gebaar gemaakt en brengt men het hout naar het praalgraf waar het op een tafel wordt gelegd. Als de tafel vol is wordt het hout weggehaald om later die dag om en in het praalgraf te worden opgestapeld om in brand te worden gestoken.
Er heerst geen droeve stemming, de meeste mensen zijn prachtig aangekleed, er wordt gelachen, gegeten en gedronken en men neemt foto's van elkaar. Na een uurtje verlaten we de tempel. Als het donker is wordt er vanuit de tempel vuurwerk afgestoken en klinkt er muziek. We ruiken de brandlucht als het praalgraf in brand wordt gestoken en de monnik wordt gecremeerd. Voor de laatste keer komen er teksten uit de luidsprekers. Als het vuur gedoofd is verlaten de mensen de tempel. Overal in de stad zie je groepjes mensen huiswaarts keren.
In Tha Ton vertrekken er boten naar het negentig kilometer oostelijk gelegen Chiang Rai. Eén maal per dag vertrekt er een publieke boot maar je kunt ook een boot huren. We willen per boot naar een klein resort aan de Mae Kok rivier, dertig kilometer voor Chiang Rai. Bij het hotel tegenover het botenkantoortje regelen we een boot die ons morgen na het ontbijt met de fietsen naar het resort brengt. Het zijn lange smalle boten, long tail boten worden ze genoemd met een motor die op gas loopt. Halverwege de tocht wordt bij een stopplaats van gasfles gewisseld. Het is een mooie tocht, de bootsman manoeuvreert kundig zijn boot langs de in het water drijvende boomstammen, rotsen en stroomversnellingen. Donkere bergen op de achtergrond met hier en daar een tempel in het landschap. Na twee uur varen kunnen we bij het resort uitstappen en ons huisje betrekken. Van hier uit fietsen we dan weer verder naar Chiang Rai.
18 December 2014 - 14:59
Petra:
Mooie foto's! Is weer eens iets anders dan een halfuurtje Rhijnhof....
04 Januari 2015 - 19:35
Bea Van Laatum:
Sorry, maar ik was even vergeten jullie te volgen en door de kerstkaart werd ik er weer aan herinnerd. Leuk om jullie weer een beetje te volgen. Het verslag en de foto's.
Nog een heel gezond en gelukkig 2015 wens ik jullie en een hele fijne verdere reis.
groet Bea