Fietsen door Indonesië, Sumatra 2
Door: Henk de Kruijf
Blijf op de hoogte en volg Hendrik
02 Februari 2013 | Indonesië, Padang
Het was verstandig om niet te gaan fietsen. Nog afgezien van de bergen is de weg heel erg slecht en overnachtingsmogelijkheden zijn er wel, maar eigenlijk zijn er maar drie of vier op dit hele stuk, soms meer dan honderdvijftig kilometer van elkaar. Dat gaat dus gewoon niet. Bengkulu een saaie rommelige stad zoals bijna alle steden die we tot nu toe hebben bezocht in Indonesië. Maar de omgeving en de tocht er naar toe is prachtig. Bergen, oerwoud, soms uitzicht op de Indische Oceaan, dorpen met paalwoningen en de zon schijnt tot hij ondergaat.
In Bengkulu besluiten we om ook het stuk naar Padang niet met de fiets te doen, er rijden bussen. De busdiensten worden door particuliere bedrijven uitgevoerd. Je meldt je bij het kantoor van de maatschappij en je wordt op een lijst gezet. Extra afspraken worden netjes vastgelegd. Hendrik de Kruijf, twee maal, naar Yvonne wordt vriendelijk geknikt maar wordt niet bij naam genoemd in het register, twee fietsen. Totaal bedrag 350.000 Rupiah. Vertrek 's middags één uur, aankomst de volgende ochtend zes uur. De airco staat hoog, dus ijs en ijskoud, de muziek staat minimaal op tien, maar de chauffeur rijdt rustig en we stoppen een aantal keren om te eten of om naar de WC te gaan. Toch nog geslapen! We melden ons 's ochtends om half zeven bij het hotel, niemand maakt problemen, er wordt een kamer in orde gemaakt, we gaan ontbijten en douchen en liggen om negen uur op bed om nog wat slaap in te halen.
We zijn in Padang, de provincie Midden Sumatra. Je realiseert je het thuis niet zo maar de afstanden zijn enorm. Van de aankomstplaats van de ferry op Sumatra naar Padang is het meer dan dertienhonderd kilometer oerwoud met één slechte smalle weg, dorpen, kleine plaatsen en twee steden: Bengkulu en Padang.
We fietsen Padang in, het meest strenge moslimgebied van West Sumatra, volgens onze reisgids. Maar hier overal bier en zijn zelfs bierreclames. Voor het eerst zitten we buiten op een "terras" aan zee een biertje te drinken en niemand vindt het raar! Wel dat wij daar zitten, maar dat biertje is hier normaal. Want ook hier, zoals op de hele tocht tot nu toe, zijn we de attractie van de dag. Iedereen roept iets naar je, giechelt als je iets vraagt en weet niet meer wat ze moeten doen als wij iets vragen of bijvoorbeeld eten bestellen. En dan die fietsen, dat vinden ze helemaal bijzonder. Als je stilstaat komen langzaam de mannen om je heen staan en strijken over het frame, "aluminium?" Ja inderdaad aluminium. Meegenomen uit Belanda? Ja meegenomen uit Belanda. En dat in honderd variaties.
Morgen gaan we de stad verder verkennen, we moeten allebei naar de kapper en dan weer op de fiets richting Bukittinggi in de bergen, het Manijau meer en dan naar Sibolga aan de kust.
02 Februari 2013 - 14:50
Frans En Magda:
Ik ben benieuwd,tot zo. -
02 Februari 2013 - 17:48
Renate De JOng:
Daaaag,
klinkt goed en lijkt me een wijs besluit. Zelfs de zeer voorbereide reiziger komt voor onverwachte verrassigen te staan. ;-)
Fijn dat jullie van een biertje mogen genieten.
groet Renate -
02 Februari 2013 - 23:17
Frans En Magda:
Lieve mensen,
Henk, je hebt je zo goed voorbereid en dan loopt het heel anders dan gepland.
Ook spannend! en zo kom je onverwachts voor verassingen te staan.
Jullie hadden er toch niet aan moeten denken om zo te gaan fietsen. Je weet wat Johan Cruijf zegt " elk nadeel heeft een voordeel " en zie bij jullie, je neemt gewoon de auto.
Yvonne ziet er op de foto gezond uit en wat de kapper betreft, we laten on verassen!
Zijn benieuwd wat ze er van maken.
Lieve groetjes, Frans en Magda