Fietsen naar Como? - Reisverslag uit Voorhout, Nederland van Hendrik Kruijf - WaarBenJij.nu Fietsen naar Como? - Reisverslag uit Voorhout, Nederland van Hendrik Kruijf - WaarBenJij.nu

Fietsen naar Como?

Door: Henk de Kruijf

Blijf op de hoogte en volg Hendrik

12 Juni 2016 | Nederland, Voorhout

Het is maandag 6 juni, als we opstaan schijnt de zon en het beloofd een mooie dag te worden. We overleggen hoe en of we verder zullen fietsen of het hier bij te laten, nog een paar dagen aan de Rijn blijven en dan terug te fietsen naar Basel. We willen uiterlijk zaterdag 11 juni terug zijn in Basel waar we dan de volgende dag de trein nemen naar Düsseldorf. De beslissing is snel genomen: we doen de laatste vijf dagen rustig aan, blijven nog een paar dagen hier in Waldshut aan de Rijn en fietsen dan terug naar Basel. Mijn inschatting om in de tijd die we hadden naar het Comomeer te fietsen was "iets" te optimistisch. Het stuk naar Basel heeft ons meer tijd gekost dan we van te voren hadden bedacht en de Ardennen de Elsas en de Vogezen zijn zwaar om te fietsen. Dat bleken we uit onze herinnering geschrapt te hebben. Acht jaar geleden hebben we dezelfde route ook gefietst, wat ons is bijgebleven is het landschap, de steden en dorpen, maar niet dat het voortdurend klimmen, dalen en weer klimmen dat met volle bepakking toch wel zwaar is. Het geheugen blijkt zeer selectief te werken.

Het is een leuke camping waar we verblijven. Het tentenveldje stroomt tegen de middag vol met fietsers, wandelaars en motorrijders. Ook staat er één Pool in een heel klein tentje. Een jong stel wandelt inclusief hond die volgens mij vals is en niets anders doet dan grommen en 's nachts heel hard blaft als hij iets hoort dat hem niet zint. Wat ons ook opvalt is dat E-bikers zich voordoen als langeafstandfietsers die na een lange fietsdag met een biertje uitblazen op de camping, hun potje koken en de volgende dag weer doorgaan. Alleen zijn ze niet moe en ze bemoeien zich niet met ander fietsers. De grootste zorg is de stroom voor de accu's. Een mevrouw fietst met haar hondje waarvoor ze een hele stellage achter op haar fiets heeft gemaakt. De mand van het hondje heeft een overkapping waardoor hij of zij droogt blijft als het regent. Wij fietsen wat in de rondte bezoeken Waldshut en Koblenz een piepklein Zwitsers plaatsje aan de Rijn en de Aare. Aan het eind van de middag drinken we een biertje op het terras van de midgetgolf met uitzicht op de Rijn.

Als we donderdag vertrekken terug richting Basel heeft het de hele nacht geregend, we pakken de tent nat in en maken ons ontbijt onder de overkapping waar je de afwas kunt doen, een koelkast staat voor de kampeerders en een lange tafel met banken waar je droog kunt zitten. Gedurende de dag gaat het steeds harder regenen. In de middag fietsen we door een tropisch watergordijn. In Möhlin aan de Zwitserse kant van de Rijn is hotel Schiff waar nog een kamer vrij is voor dit verzopen stel. We laten plasjes water achter in de gangen en trappen van het hotel. Het blijkt een eenvoudig familiehotel te zijn. Maar we zijn in Zwitserland dus de prijzen zijn van een vijf sterren hotel. De wel zeer eenvoudige kamer kost 168 Zwitserse Franken en het dinertje met een vegetarische schotel, een kalfs-cordon-bleu en een gemengde salade 103 Franken. Een kopje koffie kost 4,50 Euro. Voor ons idioot duur maar voor de Zwitsers niet. Het hotel de beide eetzaaltjes en de caféruimte zitten vol. We rijden de volgende dag door naar Rheinfelden en hangen alles wat nat is over het balkon in de zon te drogen inclusief tent. We bespreken voor de volgende dag een hotel in Hunique bij Basel en voor zaterdagavond in Düsseldorf.

Het hotel In Düsseldorf ligt in de stationsbuurt met goktenten, nachtclubs, paaldans- en tafeldans tenten "non stop the whole night" beloofd de lichtreclame. Maar ook een Italiaans restaurant waar we 's avonds eten. Toch nog iets Italiaans deze reis! Van Düsseldorf fietsen de volgende dag, zondag naar Venlo waar we de Intercity naar Den Haag nemen, buiten regent het. In Den Haag nemen we vervolgens de Sprinter naar Sassenheim. 's Avonds om zeven uur zijn we thuis.
We kwalificeren het als een wat rommelig verlopen fietstocht waar we toch wel van hebben genoten en door alle inspanningen is Yvonne vier en ben ik drieënhalve kilo afgevallen.

• 13 Juni 2016 - 18:27

Piet En Garry:

Wat fijn dat jullie weer gezond thuis zijn gekomen. Het leek een eenvoudige reis in vergelijking met de vorige reizen, maar de ervaring leert dat dit niet zo is. Het was wel steeds "beulen en afzien". Toch is dit voor echte fietsers een grote overwinning. Wij hebben zeer veel waardering voor jullie prestatie en zijn ook blij dat jullie weer goed zijn thuisgekomen.

• 13 Juni 2016 - 18:46

Frans Hoogendijk:

Henk ,heb weer genoten van je reisverslagen hopen jullie snel te zien zodat we nog uitgebreid over jullie spannende avonturen onder genot van een borrel kunnen nakaarten
    Tot snel
    Frans

• 13 Juni 2016 - 18:50

Chris & Jacques:

Hoi stoere toffe vrienden,
    Amai, je zal het maar doen op onze leeftijd. Geen haar op ons hoofd denkt eraan om zo iets te doen maar toch hebben we genoten van de eerste tot laatste dag van jullie boeiende (meer natte dan droge) verhalen. Misschien toch beter wat warmere en drogere oorden opzoeken next time ?!?! Dit kunnen ze jullie toch niet meer afpakken dus in elk geval een dikke proficiat !!! xx

• 13 Juni 2016 - 20:51

Ilonka:

Heerlijk weer thuis na een zeer volgens de berichten toch wat moeizame tocht.
    Echter wat kilo's minder, dus we zitten goed in ons vel, hoe fijn is dat.
    Nu op aden komen en weer genieten van alle luxe in jullie home sweet home.
    Voor mij zijn jullie de BIKKELS, respect.
    Love u guys,

Welcome home!!!!!

• 13 Juni 2016 - 21:00

Ab:

Welkom thuis en geniet van het zonnetje hier . Jammer niks in de verhalen over het paaldansen wat je gedaan hebt. Maar verder weer genoten van je mooie reis verslagen.En nu maar weer sterkte voor de komende dagen.

• 14 Juni 2016 - 07:49

Ans:

Fijn dat jullie weer thuis zijn. Ik heb genoten van het reis verslag. Vind het toch wel een gecompliceerde manier om af te vallen.

• 16 Juni 2016 - 22:04

Coby Pont:

Kijk is even.... dat laatste bericht is natuurlijk onwijs. Vakantie en afvallen!
    Het is mij nog nooit gelukt (en zal waarschijnlijk ook niet gebeuren), want Henk.... ja ik heb een E-bike.
    Haha, groetjes Coby en fijn dat jullie weer heelhuids in ons landje zijn.

• 16 Juni 2016 - 23:56

Yvonne De Kruijf:

Lieve volgers,
    Bedankt voor jullie positieve bijdragen. Het was weer een waar genoegen om te lezen hoe jullie met ons meeleven. Enne.... tja Coby dat afvallen is even een dingetje en geef mijn schoonzus gelijk, het is een zeer ingewikkelde manier om wat kilootjes kwijt te raken.
    Groeten en voor allen een dikke knuffel.

• 25 Juni 2016 - 14:19

Karel & Marianne:

Net jullie laatste verslag gelezen, wat is de tijd gevlogen. Jullie hebben het weer geflikt, perfect en om trots op te zijn, het was weer een gave echte fietsreis vol mooie en spannende belevennissen. Pabien! Gefeliciteerd.

Hendrik

Hallo, Welkom op henkdekruijf.waarbenjij.nu. Fietsen is een inspannende maar ook een leuke en interessante manier van reizen. Je bent verplicht om de tijd te nemen, want fietsen gaat niet snel en al helemaal niet als je vijftien tot twintig kilo bagage mee moet zeulen. En inspannend, ja dat is het vaak, heuvels, bergen, regen, kou of hitte als je op weg bent kun je niet stoppen omdat het weer of landschap je niet aanstaat. Maar het wordt altijd beter: de bergen houden een keer op, het regent maar zelden dagen achter elkaar en de zon gaat echt weer schijnen. Elke keer als je ergens aankomt is het weer spannend: er moet een slaapplaats worden gevonden en gegeten, altijd is er wel wat te wassen of moet er iets gerepareerd worden en er is geen mecanicien die je fiets schoonmaakt je versnelling bijstelt en de banden op spanning brengten en ook geen soigneur om je benen te masseren. Maar wat is het, waarom doe je het? Is het de uitdaging, de zucht naar het onbekende, de heroïek, mensen ontmoeten, steden en andere landen ontdekken, genieten van een landschap? Het is alles bij elkaar en van alles wat. Het geeft absoluut een kick om na 3.500 kilometer Istanbul binnen te fietsen, of de witte regeringsgebouwen van Budapest te zien liggen als je langs de Donau de stad in komt of naar Parijs fietsen en nonchalant je fiets tegen de Eifeltoren parkeren of tegen het hek van de Sint Pieter in Rome of de Alpen afdalen en met grote vaart Italië binnen komen fietsen en wat dacht je er van om in Cambodja op je eigen fiets de tempels van Angkor te bezoeken of dwars door Ho Chi Minh City, Phnom Pehn of Bangkok te fietsen. Hopelijk geniet je net zo van onze reisverhalen als wij van het fietsen genieten en mocht je op- of aanmerkingen of vragen hebben dan hoor ik dat graag. Veel lees en kijk plezier. Henk de Kruijf

Actief sinds 31 Aug. 2010